Κατά το τριήμερο 01-03/04/2016 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης στην Πάτρα (20 ώρες). Η ομάδα της Δημοκρατικής Παιδείας συνάντησε 27 εκπαιδευτικούς από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Δ. Ελλάδας. Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμμετείχαν τέσσερις (4) νηπιαγωγοί και επτά (7) δάσκαλοι και από την δευτεροβάθμια δεκατέσσερις (14) εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και δύο (2) Σχολικοί Σύμβουλοι.
Όπως και στις επιμορφώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι 4 πρώτες ώρες της επιμόρφωσης της Πάτρας, την Παρασκευή 01/04/2016, περιλάμβαναν την παρουσίαση και τη διάχυση του προγράμματος και συζητήσεις για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών σχετικά με ζητήματα δημοκρατίας στα σχολεία.
Το Σάββατο 02/04/2016, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκάκης, συζήτησε τα αίτια και τις μορφές του νεοναζισμού στη νεολαία και την εκπαίδευση και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Καραμεσίνης παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα βιωματική δραστηριότητα σχετικά με τη Ρητορική Μίσους. Στη συνέχεια, ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο “Μαθητές με διακριτά γλωσσοπολιτισμικά χαρακτηριστικά στο ελληνικό σχολείο: «Έκπληξη» μετά το 1990 ή δύο αιώνες «εμπειρία»;” και την ημέρα έκλεισε ο Γιώργος Μπεκιάρης, δάσκαλος και θεατρολόγος, με ένα βιωματικό εργαστήριο με τίτλο “«Πάρε θέση» – δραστηριότητες και υλικό από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”.
Την Κυριακή 03/04/2016, ο Πέτρος Χαραβιτσίδης και ο Κλεάνθης Βουλαλάς μετέφεραν στους εκπαιδευτικούς της Αχαΐας, της Αιτ/νιας και της Ηλείας την πολύτιμη εμπειρία τους από το 132ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας και έπειτα, η Μ. Τσεβρένη, η Ι. Καρυδοπούλου και η Φ. Κοκκινάκη παρουσίασαν μια δραστηριότητα σχετική με τους όρους στερεότυπα, κοινοτοπίες, διακρίσεις, προκαταλήψεις. Το τριήμερο της επιμόρφωσης στην Πάτρα έκλεισε η Χριστίνα Ντεπιάν παρουσιάζοντας τεχνικές κινούμενης εικόνας τις οποίες μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εμπλέκουν στις διδακτικές πρακτικές τους προκαλώντας το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα των μαθητών τους.
Αν και το πρόγραμμα ήταν εντατικό, το ενδιαφέρον όλων έμεινε αμείωτο κατά τις 20 ώρες της επιμόρφωσης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τις συζητήσεις που κάναμε και τους ανθρώπους που γνωρίσαμε. Ευχαριστούμε το 2ο Γυμνάσιο Πατρών που μας φιλοξένησε.